2010. augusztus 20., péntek

Ramadán

Ünnep ott, ünnep itt. Muzulmán országban vagyunk, s nem is felejtkezhetünk el a Ramadánról. Nehéz is lenne, hiszen a boltok hirdették, és az újságok is erről cikkeztek már hetek óta. 30 napon át tart a muszlim hit szerinti böjt időszaka, amikor napkeltétől napnyugtáig nincs evés, ivás, kerülni kell a mindent ami a vallás szerint árt a szellemi megtisztulásnak (dohányzás, zenehallgatás, szex, téves gondolatok, pl irigység, pletyka).
jellegzetes Hari Raya szimbólus és dísz a kókuszlevélbe csomagolt rizssütemény
Az ünnep színe a zöld, ezért kicsit karácsonyinak érezhetjük, mert hatalmas zöld gúla alakú ajándékcsomagok várnak a boltok ajtajában és a díszítésre is égősort használnak.

Az egy hónapnyi, 30 napi böjt idén augusztus 11-én, azaz a múlt hét szerdáján kezdödött meg. Előző nap az áruházak tömve voltak malájokkal, akik hatalamasra púpozták bevásárlókocsijaikat és eddig nem ismert tömeget alkottak a pénztárak előtt. Tanulság ne Ramadán előtti napon menjünk vásárolni.

Ramadan idejére népszerű ramadán-bazárok nyitnak, s délután fél5 től várnak mindenkit aki ételt és italt szeretne vásárolni. Az ideiglenes bazársorok egy-egy szélesebb, kevésbé forgalmas utcába települnek, s a szélességük hamar elvész a 6 órakor már hömölygő tömegben. Az árusok csak erre az egy hónapra kapnak engedélyt, se előtte se utána nincs itt semmi. De addig mindenképp érdemes legalább egyszer kilátogatni.

Merre is van? Meg kell kérdezni a szomszédokat, helyieket, biztos meg tudják mondani és a tömeg is elárulja merre tartsunk. A közelünkben SS6/1 utcában nyílit az egyik legnagyyobb bazár, így hát felkerekedtünk megnézni, mi is ez valójában.
Az utca két oldalán 2-3 méter széles asztalok sűrűn követik egymást s mind dugig rakva (érdemes az elején menni 5 óra körül) étellel és itallal. Arra, hogy itt angolul beszéljen valaki elég kevés esélyünk van, de néhány maláj szó ismeretével elboldogulunk az asztalok fölé kifüggesztett árlistán. Egy-egy árus csak néhány 3-4 fajta ételt kínál, így ki lehet silabizálni melyik-melyik lehet. A mutogatás persze működik itt is.
Egy a lényeg, mindenből csak keveset, s majd a következő alkalommal lehet többet is venni belőle. Tehát próba, próba, próba!

Az ételeket és az italokat is gondosan elcsomagolják, hiszen a  nap még néhány órát fent van. Minden belekerül egy-egy zacskóba és a végére hatalmas zacskócsomaggal a kézben szépen el lehet indulni hazafelé ahol megnézhetjük, megkóstolhatjuk mi is az azanap vásárfiánk. Igen még mi is hazavittünk mindent, nem illik ugyanis ilyenkor a böjtölők előtt enni. Otthon azonban már nem vártunk semmiféle napnyugtát kicsomagoltunk mindent és kóstolgattuk, mi érdemes legközelebb is venni, s mit érdemes kihagyni.
Kaptunk a kezünkbe hazafelémenet ajándékot is, egy pohár vizet, datolyával és egy kis táblázattal, mely megmondja a ramadán melyik napján percre pontosan mikor kel fel és mikor megy le a nap. A malájok e szerint élnek ebben a hónapban, ki korán kell és reggelizik még egyet ki későn ébred, lényeg, hogy minnél ügyesbben használja ki a böjti órákat.

2 megjegyzés:

Piszke írta...

Érdekes számomra - keresztény ember számára - ez a böjti "fegyelem". Eddig is sok információt osztottál meg velünk, amelyek útifilmekből nem biztos, hogy megismerhetők. Ide is illik az a mondás: "lakva ismeri meg az ember..."
Köszönöm, hogy megosztottad! :)

Fércművek írta...

Egyszer hivatalos voltam egy ilyen vacsorára itthon. Érdekes volt. :)

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.