2013. május 14., kedd

Kampung Baru - vidék a város szívében



Utazgathatunk az országba ahhoz, hogy az igazi Maláj kultúrával és élettel találkozhassunk, de a néha kívánság sokkal egyszerűbben és gyorsabban megvalósítható mint gondolnánk.

Kuala Lumpurban van egy hely ahol eredeti maláj faházakban élnek még az emberek. A város szívében a KLCC-től éppen egy LRT megállónyira van Kampung Baru (ez az állomás neve is). A hely ahol mintha megállt volna az idő. A Petronas tornyok és a TV torony árnyékában igazi vidék hangulat fogad.
a válaszfal a régi és új között





A környék csendes, de lehet, hogy csak éppen jókor érkeztünk, hiszen vasárnap volt. A két városrészt a nagyon új, modern és csillogó, folyamatosan újuló belvárost egy autópálya választja el a régi, kampungtól. Az oszlopokon álló faházak sorakoznak egymás mellett. A háromnegyed embernyi magasságú oszlopok közé éppen berendezhető még egy nyitott nappali, vagy befér a családi autó, motor. A kertben a konyha, idős néni éppen a konyhájában áll, az asztal mellett,  mosolyogva fogadja kíváncsi tekintetünket. Katt-Katt.



Lányok az ablakon lesnek ki és integetnek. A fából készült házak "ablakai" zsalukkal záródnak, üveg nincs bennük. Faragott deszkakorlát teszi ajtó helyett ablakká, melyhez festett betonlépcső vezet fel, rajta sorba minden fokon egy egy papucs.


Csodálatosak a házak, nagy kár, hogy legtöbbjüket nem tartják karban se alapból se műemlékvédelemmel, pedig milyen nagyszerű hely is lenne. Néhány házat már kőből építettek, de még a hagyományos stílust megőrizve. Megérdemelne mind nagyobb odafigyelést és nem csak egy kaput építeni neki.

Ha valaki szeretne ilyen házakban megszállni van erre is lehetőség, vidéken sok homestay várja a vendéget. Mi 2010be Melakkán egy ilyen otthonba tértünk be, csak ajánlani tudom.
melakkai homestay hostel

melakkai homestay hostel





2 megjegyzés:

Unknown írta...

most tervezünk 8 főre utat Malajziába tetszettek az ajánlataid

BCili írta...

Köszönöm, örülök, ha hasznos infót találtok!

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.