2014. november 4., kedd

többnyelvűség

Ki ne szerette volna kihagyni a nyelvtanulás nehéz részeit, rögtön érteni egyik majd másik nyelvet.

Mikor Malajziába érkezünk rögtön szembetűnik, hogy a népek és kultúrák keveredése miatt itt bizony egyszerre jobb több nyelven is beszélni, vagy nézzük onnan, milyen remek lehetőségünk van több nyelvet is elsajátítani egy azon helyen. A helyi idősek rendkívül jól beszélik az angolt, a fiatalok változóan, hol csak egy nyelv van a maláj, de egy kínai csak kínaival nem megy itt semmire, minden ügyintézéshez kell a maláj. Az iskolák nagy részében az angol az alap már csak a minősége a kérdés. Az angol nyelv pedig nagyon színes ezen a tájon, kell némi kitartás hozzá, hogy rájöjjünk mi is amit mondani akarnak. (a gyerekek nyelvi fejlődése után némi videó a helyi angolról, ha a gyerek sztori nem is érdekel a videót nagyon érdemes megnézni)

A nyelvtanulás egyénfüggő, nem csak felnőtt korunkban gyerekként is.

A két gyerekünk azonos korban (1,5 évesen) érkezett Malajziába, mégis óriási különbség volt beszédük között. Hiába mind a ketten itthon csak a magyar hallották, lányom 20 hónaposan elkezdett beszélni és még nem töltötte be a kettőt folyékonyan beszélt magyarul, mondókázott, énekelt, s az angol alap utasításokat, szavakat is értette, mondta, számolt angolul. Ehhez képest óriási kétségbe esésben voltam mikor fiam már bőven elmúlt kettő és még csak néhány magyar, rosszul is képzett szónál tartott. Persze sokan mondják á fiú, meg majd egyszer csak elindul... azért elég nagy türelem kell az állandó mutogatások és kifejletlen szavak megértéséhez. Rengeteget utána olvasás és végül egy Magyar logopédus távsegítségével próbáltunk a gyereken és magunkon segíteni. Egy hónap alatt elértük, hogy abból az egy kézen megszámolható pár szóból ami a szókincse volt hónapokon keresztül végre továbblépett és gyarapodott a szókincs, majd fél év elteltével már kifejezte magát igaz fele angolul fele magyarul ment, az értés igen nehézkes volt.

Nagy nagy várakozással voltunk az otthoni nyaralás hatása előtt. Mivel itt Malajziában nem megoldható, hogy csak és kizárólag egyetlen nyelvet halljon felőlünk kicsit meg volt kavarodva szegény. Még hallásvizsgálatra is elmentünk nem e véletlen a miatt késik a beszéde. Szerencsére mire bejutottunk már tudtuk nagyon is jól hall a gyerek. A nyelvtanja még kíván csiszolgatást, de elég szépen kifejezi magát folyamatosan. A két gyereknek most már meg kell vívnia ki mikor beszél :)

Ahogy visszatértünk az addigi angol szavakat egyszerűen nem akarta használni. Mindent értett, kérdezték angolul erre válaszolt magyarul, kezdődött a második kör. Az oviba az első pár nap után rájött megértetni nem tudja magát ezért nem is akart bemenni. Szép lassan indult el az angol újra, először csak egy szó, majd még egy a tanár felé, a gyerekekkel valahogy kommunikált, el el kaptunk tőle rövid mondatokat és 3 hónap elteltével megszűnt az angol kommunikációs problémája.

A két gyerek játszik a nyelvekkel, hiszen az angol csak egy a három másik idegen nyelv közül ami körülveszi őket. Talán egy hónapja hogy megláttam a reménysugarat, hogy a kínai is menni fog, egymást tanítgatják a színekre, szavakra. Ez  után a maláj már nem lesz gond, csak most egyszerre sok a 6 éves gyereknek, a kicsi még nem tanul se malájt se kínait, csak amit tőlünk hall.

Milyen lesz az angoljuk? Malajziai még akkor is ha jelenleg jó tanárjaik vannak akik az angolt helyesen és tisztán beszélik ami nagyon nagyon sokat jelent. Korábban volt rosszabb tanárja és rögtön meg is érződött a gyerek beszédén is, annak dallamosságán és hozzá tett helyi szavain.... ja hogy nem értettem amit a tanár mondott pedig csak igent vagy nemet vártam?



Youtube-on remek példák vannak a malajziai angolra, személyes kedvenceim ezek:






1 megjegyzés:

kata's life nowadays írta...

Szia!:) Tegnap este érkeztem Malajziába (KL-Ba) Nagyon Örülök, hogy Megtaláltam a blogodat, biztosan rengeteg hasznos információt fogok találni.Ezeket előre is köszönöm:) (ma voltunk egy plázába\bevásárló központba, és nagy meglepetés ért...először felfogyeltem a kiírásra Kürtős Rolls.. És igen. Tényleg kürtös kalács volt:)

Érdemes követni minket a Mindennapi.Malajzia Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss érdekességeket osztunk meg Malajziáról!

Foglalj szállást magyarul az Agodán! segítve ezzel munkánk.